Tuettu keikkatyö tutuksi -tilaisuudessa 23.11. juhlistettiin uunituoretta Tuettu keikkatyö -verkkojulkaisua, jota hanketiimi on työstänyt syksyn aikana. Verkkojulkaisu kokoaa hankkeen aikana kerätyt kokemukset ja tehdyn työn yhden sivuston alle.
Kohtaamisia kampuksella
Marraskuisena tiistaina kokoonnuttiin juhlimaan Puuttuva Pala -hankkeen Tuettu keikkatyö -verkkojulkaisua Metropolia Amk:n Myllypuron kampuksella. Yhdessä paikalle tulleiden keikkatyön tekijöiden, yhteistyökumppaneiden ja keikkatyöstä kiinnostuneiden kanssa juhlistettiin myös Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n 20-vuotista taivalta sekä Mielenterveysviikkoa, jonka teemana vuonna 2021 oli kohtaaminen. Metropolian puolesta tervetulleeksi toivotti Minna Elomaa-Krapu (innovaatiojohtaja, Metropolia Amk), jonka jälkeen tilaisuuden avasi Eveliina Heinäluoma (kansanedustaja & puheenjohtaja, ESKOT ry). Heinäluoma avasi syksyn juurruttamistilaisuudet ja ympyrä sulkeutui hänen juhlapuheellaan syksyn viimeisessä tilaisuudessa. Tuetulle keikkatyölle on aito tarve tuetun työllistymisen kentällä.
Minna Elomaa-Krapu ja Eveliina Heinäluoma avasivat Tuettu keikkatyö -tutuksi tilaisuuden. Kuva: Hanna Seitavuopio
Ulla Vehkaperän (projektipäällikkö, Puuttuva Pala -hanke & toimintaterapian lehtori, Metropolia Amk) puheenvuoro kokosi hankkeen matkan tähän päivään ja verkkojulkaistuun. Yhteiskehittelyllä tehty tuettu keikkatyö ei ole enää vain malli, vaan käyttöön otettava työllistymisen keino. Vehkaperä toivottikin kaikki “parastamaan” tuettua keikkatyötä: varastakaa ja viekää idea sekä parannelkaa siitä oman näköisenne! Tuetusta keikkatyöstä hyötyvät niin keikkatyön tekijä, työvalmentaja kuin työn tilaaja.
Tuettu keikkatyö -verkkojulkaisu on valmis. Kuva: Hanna Seitavuopio
Tuettua keikkatyötä juhlistettiin keikalla
Vieraat saapuivat tilaisuuteen hieman jouluisankin jazzmusiikin saattelemana ja pidempi “keikka” päästiin todistamaan puheiden jälkeen. Kalle Salosen ja Antero Prihan muodostama duo esitti kaikkea jazzahtavista joululauluista improvisaatiojazziin. Kalle Salonen on suomalainen groovejazzmuusikko, jonka pääinstrumentti on Hammond-urut. Hän on julkaissut kaksi soololevyä , Cat Slide ja Barracuda man (Texicalli records) ja isännöinyt Hammond-klubia Bar Loosessa ja Nosturin Baarissa Helsingissä. Salonen on myös toiminut radioshowurkurina Radio Helsingissä. Antero Priha on suomalainen trumpetisti-säveltäjä. Hän on esiintynyt ja levyttänyt lukemattomien kotimaisten ja ulkomaisten artistien kanssa, sekä toiminut trumpettisolistina ja säveltänyt ja sovittanut monen eri tyylilajin musiikkia.
Hammond-urkujen takaa useimmiten tavattava Salonen sai myös Metropolian flyygelin soimaan, johon Priha yhdisti trumpettinsa sävelet. Hyväntuulinen ja lämmin kaksikko loi tilaisuuteen pirskahtelevan tunnelman, ja yhteneväisyyksiä hankkeeseenkin löydettiin: kulttuurialalla kun tehdään aika paljon keikkaa ja keikkareissuja tehdä niin lähelle kuin kauaskin. Duon keikkoja myyvä Pertin Valinta on Outsider-taiteen ja kulttuurin valintatalo joka yhdistää yhteiskunnallisen yrittäjyyden, kansalaisaktivismin, taidepalvelujen välitystoiminnan, marginaalisen musiikin ohjelmatuotannon sekä laadukkaiden ja eettisesti tuotettujen tuotteiden myynnin. Yrityksen arvomaailma ja toimintaidea on lähellä myös hankettamme – ja tokihan myös kulttuurikentälle keikkatyöskentely on tuttua.
Kalle Salosen ja Antero Prihan muodostama duo esitti kaikkea jazzahtavista joululauluista improvisaatiojazziin. Kuva: Hanna Seitavuopio
Lämmin kiitos yhteisestä matkasta
Puuttuva palan hanketiimi haluaa kiittää kaikkia keikkatyön tekijöitä, kokemusasiantuntijoita, sidosryhmiä ja verkostoja. Ilman teitä ei olisi tuettua keikkatyötä. Yhdessä kehitetty ja kokeiltu tuetun keikkatyö ei ole enää malli, vaan väitämme, että se on käyttökelpoinen tuetun työllistymisen keino.
Kuvassa vasemmalta: Ulla Vehkaperä, Kaiju Yrttiaho, Heidi Kokkonen, Tarja Nykänen, Tiina Veijola, Anu Ihanus, Niina Pietilä ja Jennie Nyman. Kuva: Hanna Seitavuopio