KOHTI KEIKKATYÖTÄ-RYHMÄ 2.0.

posted in: Blogi | 0

Kohti Keikkatyötä-ryhmässä tutustutaan omiin vahvuuksiimme, toimintaympäristöömme ja työhön liittyviin ajatuksiin (toiveisiin, jännityksiin) sekä tuen ja valmennuksen tarpeisiin.  Ryhmässä pohditaan keikkatyön merkitystä ja oman tilanteen soveltuvuutta keikkatyön tekemiseen. Keikkatyö-ryhmä sopii kaikille, jotka haluavat pysähtyä pohtimaan omaa tilannettaan ja hyvinvointia.

Aurinkoinen 112-päivä, eli 11.2.2021 oli päivä, jolloin Tuetun Keikkatyön mallin osa, Kohti Keikkatyötä-ryhmä materiaali laitettiin jakoon. Keikkatyö-ryhmä sai alkunsa syksyllä 2019, kun hankkeessa pohdittiin keikkatyövalmentamisen eri muotoja. Opiskelijat Helka Kantola ja Riina Hietaniemi kävivät Itä-Helsingin Klubitalolla pitämässä ryhmän, joka kokoontui kolme kertaa, ja jossa ryhmäläiset pohtivat omia vahvuuksiaan ja ajatuksiaan työstä. Ryhmässä vierailtiin myös Klubitalon naapurissa, juuri valmistuneella Metropolian kampuksella. Tämän ryhmän innoittamana järjestettiin uusi ryhmä Nurmijärven Klubitalolla ja Itä-Helsingin Klubitalolla tammi-helmikuussa 2020. Mukana oli työvalmentajia ja jäseniä ryhmää suunnittelemassa. Nurmijärven talolla ryhmässä vertaisohjaajana toimi jäsen Sauli Savela yhdessä allekirjoittaneen kanssa. Maaliskuussa 2020 startattiin Keikkatyö-ryhmä Lahden Klubitalolla, jossa saatiin pidettyä kaksi tapaamiskertaa kolmesta. Ryhmätyöskentelyn keskeytti maailmanlaajuinen pandemia, tunnetaan siis tarkemmin nimellä Korona. Myös Helsingin Klubitalolle suunniteltu ryhmä peruuntui pandemian takia. Tuusulanjärven Klubitalolla ehdittiin talvella 2020 aikana toteuttaa työnhakuryhmää, johon myös hankkeesta pyydettiin kertomaan keikkatyöasioista. Korona vesitti tämänkin suunnitelman, mutta Tuusulanjärvelle palattiin etäyhteyksin vielä asian tiimoilta.

Nopeasti tuli selväksi, että ryhmätyöskentelyä täytyy pohtia uusin keinoin ja menetelmin. Kesällä tilanne oli hieman parempi, ja ryhmä päästiin järjestämään pienimuotoisesti Imatran Klubitalolla vetäjänään Puuttuva Pala-hankkeen opiskelijaharjoittelija Jaana Hellsten. Ryhmä sai nimekseen Kykykahvit ja ryhmätyöskentelyyn otettiin osaksi juuri valmistunut Tanja Rintalan opinnäytetyönä tehty Kohti Keikkatyötä- työkirja omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen.  

Syksyyn 2020 startattiin kehittämällä työkirjan mukaisesti etenevää ryhmätyöskentelyä toteutettavaksi ainakin osittain etäyhteyksin. Erilaisia malleja pohdittiin ja valmistauduttiin siihen, että ryhmätyöskentely toteutuu kokonaan etänä. Lahden Klubitalolla järjestettiin työnhakuryhmä, sillä keväältä oli jäänyt tarve jatkaa ja monipuolistaa työskentelyä. Lahden ryhmässä hankkeesta olimme mukana tukemassa, yhden kerran paikan päällä ja yhden kerran etäyhteydellä videon muodossa kertomassa vapaaehtoistyön merkityksestä oman osaamisen tukemisessa. Lahden kurssilta tuli mukaan myös henkilökohtainen SWOT-analyysi, jonka tuottivat Kikka Siivonen ja Eija Laajarinne. SWOT analyysi otettiin osaksi keikkatyö-ryhmää. Marraskuussa aloitettiin Tikkurilan Klubitalolla uudenmallinen keikkatyö-ryhmä, johon oli otettu mukaan vahvuustyöskentely, Keikkatyö-kirja, SWOT-analyysi sekä hissipuhe eli oman itsensä lyhyt esittely. Mukaan Tikkurilasta tuli myös Kohti Keikkatyötä- todistus, joka työstettiin yhdessä ryhmän kanssa ja johon idea tuli ryhmän työskentelystä. (tottakai, todistushan on erinomainen työhön hakeutumiseen liittyvä lisäarvo!). Koronatilanteen jälleen pahentuessa, ryhmä toteutettiin myös etäyhteyksin.

Tammikuussa 2021 Kohti Keikkatyötä-ryhmä palasi juurilleen Itä-Helsingin Klubitalolle ja etäyhteyksin E-Klubitalon arkeen. Neljä tapaamiskertaa muotoutui lopulliseen malliin teemojen mukaisesti:

Neljä tapaamiskertaa, joissa korostuu toipumisorientaation mukainen ajattelutapa, yhteisöllisyys, luottamus ja vuorovaikutus. Tapaamiskertojen teemoja ovat:

  • Kohti omia vahvuuksia, valmiuksia ja kiinnostuksen kohteita
  • Oma ajankäyttö ja osaamiset
  • Omat kokemukset käyttöön
  • Käytännön työkalut ja Kohti Keikkaa?

Juuri ne vahvuudet ja omien vahvuuksien tunnistaminen on pysynyt mukana koko matkan. Lisähöysteenä työkirja työskentelyyn, SWOT-analyysi, hissipuhe sekä etäyhteyksin digitaitojen kehittäminen ja toiminnalliset menetelmät. Kiitos kaikille matkan varrella ryhmän toteuttamiseen osallistuneille, kiitos kaikille ryhmään osallistuneille ja kiitos alkuperäisideasta Riina ja Helka!

Kohti Keikkatyötä-ryhmä 2.0. käytännössänne tässä näin, olkaa hyvä! 😊

Kohti Keikkatyötä-ryhmän malli toiminallisine harjoituksineen

Kohti Keikkatyötä-työkirja

Tanja Rintalan opinnäytetyö Kohti Keikkatyötä-työkirja omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen (2020)

Henkilökohtainen SWOT-analyysi (Kikka Siivonen ja Eija Laajarinne)

Kohti Keikkatyötä-ryhmän todistuspohja

Jaa tämä artikkeli