Keikkalaisen puheenvuoro: Keikkatyö kriisiaikana

posted in: Blogi, Jäsenten jutut | 0

Olen puolen vuoden ajan tehnyt työkeikkoja Puuttuva pala -hankkeessa. Tätä tuettua työtä on ollut kahdessa paikassa. On ollut musiikkistudioiden yhteistilojen siivousta Kalasatamassa ja välinehuoltokeikkoja Metropolia ammattikorkeakoulussa, Myllypuron kampuksella.

Siivouskeikkojen myötä myös kotisiivoukseni on saanut uudenlaista merkitystä. Olen alkanut iloita työni jäljen näkemisestä kotona ja laittanut verhot ikkunaan pitkästä aikaa. Keittiön lattia näyttää nyt siistiltä, kun siinä ei ole roiskeita, muruja ja tahroja. Musiikkistudiolla tämän arkisen asian välttämättömyyden voi sisäistää. Musiikki ei ole kaaosta.

Metropolian keikat ovat avanneet silmäni ymmärtämään terveyttä laajana kokonaisuutena, olen vapautunut pelkästä mielenterveyteen rajoittuvasta havainnoinnista. Olen alkanut nähdä itseni psykofyysisenä kokonaisuutena. Olen ymmärtänyt kunnon merkityksen. Olen kiitollinen erilaisista työtehtävistä Metropoliassa. Erilaiset proteesipajat ja havainnollistaminen nukeilla on ollut pysähdyttävää. Työkeikat Metropoliassa ovat lisänneet vastuullisuuttani. Olen alkanut uskoa ihmisen kykyihin lisääntyvässä määrin. Tähän on vaikuttanut osaltaan vallitseva koronatilanne, poikkeusolot. On ollut hienoa voida tehdä jotakin, havaita, että minua tarvitaan ja että minuun luotetaan.

Kriisiaikana nämä keikat ovat olleet kaivattu kädenojennus. Niistä on tullut taloudellista tukea, ihmisyhteyttä ja tukea kriisin kohtaamiseen. Jossain vaiheessa ajattelin esimerkiksi, että en uskalla mennä koronarokotukseen lainkaan, mutta nyt olen alkanut nähdä itseni enemmän osana yhteisöä ja kokea osallisuuden yhteisössä palkitsevaksi ja kantavaksi. En ole tuuliajolla.

Vallitsevassa tilanteessa keikat ovat myös taloudellisesti merkittävä. On ihailtavaa, että keikkojen palkka on vertainen keikkatyöhön vapailla markkinoilla, esimerkiksi Treamer-sivustolla, tai Work Pilotsin muilla keikoilla. Tässä kohden alkaa vaikuttaa siltä, että Suomi on tosiaan se maailman onnellisin maa, joksi se on jälleen valittu.

Kuntoutuja, jos tunnet että et ole saavuttanut riittävän hoitavaa asennetta kohden itseäsi ja muita ihmisiä kohtaan on suositeltavaa tulla näille Puuttuva pala -hankkeen keikoille. Keikkalainen on pohjalla, mutta hoitavan asenteen saavuttaminen vaatii sen, lähentymisen ihmiseen. Kun alat kuulla oman sisäisen äänesi, voit ymmärtää sellaista kuulostella muissakin.

Kuntoutujien on kuitenkin syytä muistaa pitää terveys tavoitteiden joukossa. Sitäkö jatkuvalla Sote-pyörityksellä halutaan sanoa, että kaikissa tilanteissa olisi pyrittävä kohtaamaan normaaleja vastuksia, normaaleja kasvuhaasteita. Koronakriisi on näyttänyt meille, että ei ole syytä unohtua uskoon, että kaikki on hyvin.   

Jaaju

Metrooplia amk:n apuvälinetekniikan kädentaitojenpajalla riittää siistimistä ja järjestämistä

Jaa tämä artikkeli